Книга на седмицата в ARS Sofia: Елиас Канети. Парти по време на война (Годините в Англия)

Елиас Канети
Парти по време на война (Годините в Англия)
Издател: Lege artis
Май 2005 г.
216 стр.,  мека подвързия
Цена: 10,00 лв.
ISBN 954-9933-53-9
Превод: Елисавета Кузманова
Оформление: Лиляна Дворянова
 
Описание
През последните години от живота си, след трите големи автобиографични книги «Спасеният език», «Факел в ухото» и «Игра с очи», издадени у нас в превод също на Елисавета Кузманова, Елиас Канети се връща в спомените си към десетилетията, прекарани в Англия, най-хубавите години от живота му. През този период, откъснат от немската среда, той пише своето основно произведение «Маси и власт» и води бурен живот. Докато е жив, не се осмелява да разкрие близкото минало. Сега завесата е вдигната и с духовит, язвителен, искрящ език, той разказва за разглезени благородници и бедни емигранти, за суетни писатели и поети и красиви художнички, за английското високомерие и типичното английско party, и с голяма откровеност — за връзката си с Айрис Мърдок, станала по-късно известна авторка.
Литературоведът Джеръми Адлер се познава от дълги години с Канети, а през последните години стават много близки. В послеслова  си той дава възможност «от първоизточника» да се хвърли поглед зад кулисите.
 
За автора
Елиас Канети е роден през 1905 г. в гр. Русе, България. Следва във Виена. Там пише големия си роман «Заслеплението». Емигрира със съпругата си Веза Канети в Лондон. От края на 60-те години периодично живее в Цюрих и в Лондон. През 1981 г. получава Нобеловата награда за литература. Умира през 1994 г. в Цюрих.

Pour marque-pages : Permaliens.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *