Рудолф Щайнер. Как се постигат познания за висшите светове

9,00лв.

Събр. съч. 10

Превод от немски: Димитър Димчев

Антропософско издателство «Димо Даскалов». Допълнителен тираж към І изд. от 1994 г. Стара Загора, 2016 г.

Email

Description

Описание

Антропософско издателство «Димо Даскалов», Стара Загора, предлага тази книга (том № 10 от Събраните съчинения на Рудолф Щайнер), считана за задължително помагало в антропософския път на познание. В нея подробно са разгледани условията, постиженията, но и опасностите в хода на окултното обучение. Тя е едно съзнателно и респектиращо противопоставяне на източния окултизъм.

Цитати от книгата

«У всеки човек са стаени способности, благодарение на които той може да постигне познания за висшите светове. (…)

Мнозина вярват, че учителите, които могат да дадат пояснения за висшите знания, трябва да бъдат търсени тук или там. В случая има две важни подробности. Първо, всеки сериозен кандидат за висшето познание няма да отстъпи пред никакво усилие, пред никаква пречка, за да открие Посветения, който може да го въведе във висшите тайни на света. От друга страна, за всеки трябва да е ясно, че ако сериозно и дълбоко се стреми към познанието, Посветеният при всички обстоятелства ще го намери. Защото всред Посветените цари един естествен закон, който не им позволява да отказват на нито един търсещ човек правото му на познание. Но съществува и друг естествен закон, който забранява да се предава дори и най-малката част от тайното знание на тези, които не са достойни за него.

Пътищата, които водят човека до зрелостта за възприемането на една вуховна тайна, са точно определени. Техните посоки са очертани в духовните светове с вечни букви; там Посветените пазят висшите тайни. В старите, предисторически, епохи храмовете на Духа бяха видими за всички: днес, когато животът е станал толкова бездуховен, храмовете не са вече тук и не са видими за физическите очи. Но в духовна форма, те са навсякъде; и всеки, който ги търси, може да ги намери.

Само в своята собствена душа човекът може да намери средствата, които ще накарат Посветените да проговорят. Ако той развие в себе си определени качества, висщите съкровища на Духа могат да се открият пред него.

Началото трябва да се постави с едно основно душевно настроение. Духовният изследовател напича това основно настроение път на преклонение пред истината и познанието. Само този, който е постигнал това душевно настроение, може да стане окултен ученик.

(…) Има деца, които изпитват свещен трепет пред почитаните от тях личности. От дълбините на детското сърце блика такова страхопочитание, което не допуска каквато и да е мисъл за критика и противодействие. Такива деца израстват като юноши и девойки, които са преизпълнени с радост от това, че са срещнали достойни за уважение хора. От редиците на тези деца произлизат бъдещите окултни ученици. Ако някой застава пред вратата на дълбоко почитан човек и се изпълва с истински трепет, когато влиза в стаята, която му се струва като «светилище», той вече има в себе си усещането, че разполага със зародиша на бъдещото окултно обучение.

(…)

Ако не се проникнем с дълбоко усещане, че има нещо по-високо от самите нас, ние няма да намерим в себе си и силата, която може да ни отведе във висшите светове. Посветеният е овладял силата да се издига във висшето познание само защото е изпитал преклонение в своето сърце. Висините на Духа могат да бъдат превзети само ако се мине през портата на смирението. Никой не може да стигне до истинското познание, ако не изпитва преклонение пред него.

Този, който е склонен към чувство на смирение, или е имал щастието да е насочен къмм него от едно правилно възпитание, ще е изключително улеснен, когато по-късно потърси достъп до висшето познание. Ако човек не притежава такава подготовка, още в първите стъпки по пътя на познанието пред него израстват сериозни пречки и той не би могъл да ги преодолее без енергичната намеса на себевъзпитанието, целящо да породи смирение в душата на окултния ученик.» (Условия. Стр. 7—11)

Avis

Il n’y pas encore d’avis.

Soyez le premier à laisser votre avis sur “Рудолф Щайнер. Как се постигат познания за висшите светове”

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *