Андре Букурещлиев. Дебюси, или тихата революция

18,00 лв.

Изд.: Orange Factory
Превод от френски ез.:
Зорница Китинска
І изд., С., 2012
120 с. Подвързия: мека.
ISBN: 9789549223385

2 налични

Описание

Написано в самия залез на земните му дни, това съчинение на големия композитор и музикален литератор Андре Букурещлиев се спира на един от музикантите, които той е харесвал най-много заради своеобразието на неговото творчество, родено в началото на миналия век и открило пътя на модернизма.

Според Букурещлиев дължим най-дълбоката и най-„тихата“ революция в музиката на XX век повече на Дебюси, отколкото на Стравински или Шьонберг. Избирайки за отправна точка това убеждение, което прозвучава още по-силно поради факта, че е изкристализирало под влияние на актуалната за нашата епоха естетика, авторът ни дава някои ключови понятия, които да ни позволят да възприемем и музикалния стил на композитора.

Като илюстрация на казаното за смайващата иновативност на езика на Дебюси, няколко знакови произведения, взети от неговото клавирно, вокално и оркестрово наследство, са използвани за пример и придружени с коментари, с което ни позволяват по-силно да се насладим на музикалната поетика и чрез нея да се издигнем до слушане, изпълнено с все по-силно възхищение.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Андре Букурещлиев. Дебюси, или тихата революция“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *